Ustanovitev in zgodnja leta
(1990-1995)


Vse se začne 14. septembra leta 1990, ko se bobnarju Jožetu Habuli ponudi priložnost za nastop na šolskem koncertu na Gimnaziji Šentvid. Ob sebi zbere še štiri fante, s katerimi tisti večer preigravajo tuje rock uspešnice. Med člani, ki se priložnostno poimenujejo Big Foot Mama, sta tudi kitarist Miha Guštin in pevec in kitarist Andrej Kos. Na naslednjem koncertu v Festivalni dvorani januarja 1991 so zaradi nesporazuma z organizatorjem “prisiljeni” obdržati ime Big Foot Mama, na odru pa se jim prvič pridruži nov basist – Alen Steržaj.

Kot kvartet čez poletje večkrat igrajo kot predskupina skupine Peter Pan in tako jih jeseni na nekem koncertu na Primorskem opazi Peter Lovšin. Takoj jih angažira za predskupino njegovim Sokolom in tako si Bigfooti na številnih koncertih po Sloveniji nabirajo kilometrino. Lovšin spomladi 1993 Alena, Jožeta in Guštija celo vpokliče v svoj spremljevalni bend Vitezi obložene mize, v katerem ostanejo naslednja štiri leta in sodelujejo tudi na snemanju plošče Dolina kraljic.

Medtem pa v Big Foot Mami vzklije lastna kreativna žilica. Prve tri skladbe Tujec, Briga me in Prid' rajš' k men', posnete leta 1993 v studiu Činč, a nikoli izdane, vzbudijo večje zanimanje za Big Foot Mamo. Medijsko se s skladbami prvič predstavijo v radijski oddaji Kar znaš, to veljaš in na televiziji v Sobotni noči. Leto kasneje se skupini pridruži kitarist Daniel Gregorič in ko januarja 1995 Andreja Kosa na vokalu zamenja Grega Skočir, se postava ustali.

Slike obdobja