Tretja dimenzija, Doba norih
(1999-2002)


Konec leta 1998 Žare Pak na produkcijski stol posadi Zmaga Šmona - Zeda, s katerim Bigfooti posnamejo prvi singel s prihajajočega tretjega albuma - Led s severa. Pesem v hipu osvoji radijske valove. Medtem bend v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu posname še preostali material za album Tretja dimenzija, ki končno zvočno podobo dobi v studiu Louis v Belgiji. Album izide aprila 1999 in prva naklada je kmalu razprodana. Mediji Big Foot Mamo razglasijo za najboljši slovenski rock bend, kar managerja Zdravca Topleka vzpodbudi, da fante opogumi za končno potrditev tega častnega naziva: samostojni koncert na najbolj kultnem ljubljanskem prizorišču – v Križankah. 23. junija 1999 Big Foot Mamo pod odrom Križank pričaka množica 3.500 oboževalcev.

Leta 2000 se bend s Pakom zapre v studio Štala blizu Brežic, stran od mestnega direndaja, kjer posname čisto novo skladbo Fenomen, ki avtorsko in produkcijsko napove novo ero v karieri benda. Videospot, ki ga posnamejo v Zagrebu, skoraj deset tednov vztraja na prvem mestu lestvice Videospotnice. Septembra 2000 je čas za nov izziv: jubilejni koncert v Hali Tivoli ob deseti obletnici Big Foot Mame. Koncert uspe, a z žalostnim priokusom: človek, ki je Big Foot Mamo spravil na velike odre, Zdravko Toplek, je le nekaj tednov prej izgubil boj s težko boleznijo.

Januarja 2001 se dokončno nabere dovolj materiala za četrti album, ki ga Bigfooti snemajo v Štali. Plošča Doba norih uresniči napovedane nove smernice skupine. Eksperimentiranje z modernimi produkcijskimi pristopi (elektronika, loopi, sampli, rap, ska, new wave, disko, operni backvokali …) postreže z uspešnicama Oklep in Tattoo. Toda znotraj benda se vrstijo čedalje bolj različni pogledi na glasbeni in poslovni razvoj in člani si leta 2002 vzamejo skoraj enoletni premor za premislek, med katerim kitarist Miha Guštin zapusti bend in odide na samostojno pot.

Albumi obdobja

Slike obdobja